Od 1. januara krompir iz BiH ne može u Hrvatsku

Bez autora
Jul 17 2012

Proizvođači krompira u BiH strahuju od propasti vlastite proizvodnje i ogromnih gubitaka, jer od 1. januara naredne godine neće moći izvoziti ovu poljoprivrednu kulturu u Hrvatsku, koja postaje članica Evropske unije. Uzrok toga je što BiH još nije provela obavezni monitoring na najznačajnije bolesti krompira, pa bi izvoz u zemlje EU bio moguć tek 2015. godine, do kada bi monitoring trebalo da traje. Zato proizvođači upozoravaju da će doći do propadanja velikih količina krompira, jer im je Hrvatska bila najznačajniji partner u izvozu ove kulture. Međutim, kada proizvodnja padne jednu ili dvije godine, teško se može oporaviti, tako da kada budemo mogli izvoziti nećemo imati šta. Kao rješenje da se prevaziđe ovaj problem, navodi se da treba da se vrši dorada krompira, koja bi zahtijevala određena ulaganja, ali bi nakon nje krompir mogao u zemlje EU.

Od 1. januara krompir iz BiH ne može u HrvatskuProizvođači krompira u BiH strahuju od propasti vlastite proizvodnje i ogromnih gubitaka, jer od 1. januara naredne godine neće moći izvoziti ovu poljoprivrednu kulturu u Hrvatsku, koja postaje članica Evropske unije, pišu današnje "Nezavisne novine".

Uzrok toga je što BiH još nije provela obavezni monitoring na najznačajnije bolesti krompira, pa bi izvoz u zemlje EU bio moguć tek 2015. godine, do kada bi monitoring trebalo da traje.
 
Zato proizvođači upozoravaju da će doći do propadanja velikih količina krompira, jer im je Hrvatska bila najznačajniji partner u izvozu ove kulture.
 
- Međutim, kada proizvodnja padne jednu ili dvije godine, teško se može oporaviti, tako da kada budemo mogli izvoziti nećemo imati šta, kaže Nevenko Granolić, menadžer Poljoprivredne zadruge "VIP Krajina" iz Laktaša.
 
Kao rješenje da se prevaziđe ovaj problem, navodi da treba da se vrši dorada krompira, koja bi zahtijevala određena ulaganja, ali bi nakon nje krompir mogao u zemlje EU.
 
Ipak, i tu se pojavljuje problem jer je, kaže, dorada krompira voema skupa, pri čemu mašine koštaju oko 650.000 eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik